Heb jij een passie voor duurzaamheid en techniek? Kom dan werken bij Willems technisch adviesbureau!

Nieuws

23-05-2019

Moderne school met duurzame technieken

Vanaf het eerste installatieconcept tot en met de begeleiding en controle richting de oplevering! Willems technisch adviesbureau speelde een grote rol bij de totstandkoming van de nieuwbouw van het Graafschap College op Sportpark Zuid in Doetinchem. “Dit is een school waar rekening is gehouden met duurzaamheid, klimaatbeheer en energieverbruik”, vertelt hoofd huisvesting Hans Tomesen van het Graafschap College. “De bouw is voorspoedig verlopen en dat is mede te danken aan de deskundigheid en betrokkenheid van Willems technisch adviesbureau. Vanaf dag één functioneert alles prima.”

‘Willems bewijst het nut van een onafhankelijk adviesbureau’

Het is echt toeval, zegt Hans Tomesen die normaliter kantoor houdt op het hoofdkantoor van het Graafschap College elders in de stad. Maar bij binnenkomst in de nieuwbouw op Sportpark Zuid krijgt hij de complimenten van een collega: “Het is fantastisch om hier te mogen werken. Ondanks de hoeveelheid ramen is de temperatuur altijd goed.” Hans Tomesen kan er om lachen. Medio augustus 2018 werd de nieuwbouw opgeleverd. Bestemd voor de afdelingen Sport en Bewegen en de defensieopleiding. Het is een school die zijn gelijke niet kent in Nederland. Volop daglicht, ledverlichting, eigentijdse inrichting, centrale luchtbehandeling en gasloos. Zonnepanelen zorgen voor de stroom en warmtepompen voor koeling en verwarming via plafonds. “Kortom een gebouw om trots op te zijn en dat zijn wij ook”, aldus Hans Tomesen, die een korte rondleiding verzorgt. Het gebouw, aan de buitenkant herkenbaar door de grote bomenstructuur, voelt prettig aan en dat is precies volgens Hans ook de ervaring van leerlingen en medewerkers. De nieuwbouw is getekend door architectenbureau Cepeze en gebouwd door bouwbedrijf Klaassen. Willems technisch adviesbureau was in de persoon van John Sloetjes van A tot Z betrokken bij de opzet van de installaties in de nieuwbouw. Deze zijn vervolgens geïnstalleerd door Pola Installatietechniek en BRControls.

hoofd huisvesting Hans Tomesen van het Graafschap College

Concepten

“Op basis van het programma van eisen maakte Willems een aantal installatieconcepten die werden voorgelegd aan de opdrachtgever”, vertelt John Sloetjes van Willems technisch adviesbureau. “Daar werd een keuze uit gemaakt waarna wij het hele traject hebben begeleid. De techniek is zo ingericht dat deze in de toekomst eenvoudig is aan te passen. Bijvoorbeeld wanneer je van een kantoor een lesruimte wil maken door een wand te verplaatsen.”

“Het was best wel spannend toen we in augustus de deuren openden”, herinnert Hans Tomesen zich. “Nederland werd geteisterd door een hittegolf. Maar we hebben er hier totaal geen last van gehad. Het was binnen gewoon 21 graden. Prima werk- en leeromstandigheden. Alles werkte optimaal. Niet alleen de temperatuur was goed, maar ook de akoestiek. Dat is best bijzonder met al die harde materialen.”

Hans Tomesen kijkt tevreden terug op het bouwproces en de toegevoegde waarde van Willems technisch adviesbureau. “John Sloetjes was deskundig en betrokken. Hij heeft veel affiniteit met deze business. Dat is belangrijk omdat hij namens ons als opdrachtgever handelt. Tijdens de bouw zijn er best wel eens spanningen geweest en dat is niet erg. Dat hoort ook zo. Willems ging daar heel goed mee om en wist wat er moest gebeuren. Wij hebben de adviezen van Willems vaak ter harte genomen. Willems bewijst het nut van een onafhankelijk adviesbureau. Alle voorspellingen en adviezen zijn uitgekomen. Met als resultaat een school die de nieuwe norm is geworden binnen het Graafschap College. We zijn er heel blij mee.”

Of er dan helemaal niets te klagen is. “Toch wel”, zegt Tomesen. Door de staalconstructie is het mobiele bereik voor een smartphone niet optimaal. Daar zijn we nu mee bezig. Je moet toch wat te wensen houden …”

Contact

Willems technisch adviesbureau

Visserlaan 7, 6921 WZ Duiven
0316-261560
info@wta-bv.nl
BTW NL009418246B01
KvK 09071897
© 2023 Willems technisch adviesbureau / All rights reserved.