Heb jij een passie voor duurzaamheid en techniek? Kom dan werken bij Willems technisch adviesbureau!

Energie

Energiebesparing is de laatste jaren hét toverwoord in Nederland. Veel bedrijven en organisaties lopen echter nog achter de feiten aan. Vaak zijn ondernemers uitstekend op de hoogte van hun maandelijkse omzet, maar hebben ze geen idee wat hun maandelijkse energiekosten bedragen. Wij kunnen u echter verklappen dat uw energieverbruik wel eens 25 procent te hoog kan zijn. Dat is namelijk het gemiddelde percentage dat bedrijven en organisaties te veel betalen aan verbruikte energie.

Het in beeld brengen van energiebesparende maatregelen is complex. Met bijvoorbeeld een EPA-maatwerkadvies leggen wij de vinger op de zere plek en komen we met oplossingen en verbeteracties. Met rendabele, energiebesparende maatregelen zorgen wij ervoor dat uw energielasten verminderen.

Beginnen bij het begin: de energiecheck

Een te hoge energierekening kan verschillende oorzaken hebben. Verkeerd (in-)geregelde installaties, bouwkundige aspecten, maar ook het gedrag van de gebruiker hebben invloed op het energieverbruik. Het is natuurlijk essentieel de boosdoener te vinden, of boosdoeners, want het kan ook een combinatie van verschillende factoren zijn.

Maar laten we bij het begin beginnen.

Op de pagina energiecheck kunt u gratis onze energiecheck doen. Met het beantwoorden van slechts enkele vragen weet u direct of er besparingsmogelijkheden zijn.

Te hoog energieverbruik, wat nu?

Tegenwoordig is het een pré als u kunt laten zien dat uw organisatie zich hard maakt voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Energie besparen is dus niet alleen interessant voor uw portemonnee, maar ook goed voor het imago van uw bedrijf. En dan hebben wij het nog niet over de voordelen voor de na ons komende generaties en onze natuur.

Er zijn nog twee belangrijke redenen om aandacht te schenken aan energiebesparing:

  • Per 1 januari 2023 heeft u een label-C verplichting voor uw kantoor. We komen hier straks op terug.
  • Op grond van het Activiteitenbesluit milieubeheer bent u, wanneer u per jaar meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas verbruikt, verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen. Deze maatregelen moeten een terugverdientijd van 5 jaar of minder hebben. Dit noemen we de energiebesparingsplicht. Nieuw is de informatieplicht energiebesparing. Per 1 juli 2019 dient iedereen die valt onder de energiebesparingsplicht aan de Wet milieubeheer-inrichting te rapporteren welke maatregelen hij heeft uitgevoerd om het energieverbruik te verminderen. Dit doet u in het eLoket van RVO. Op onze pagina Informatieplicht leest u er alles over.

Kunnen wij u helpen bij energiebesparende maatregelen?

Het EPA-maatwerk advies: van 0-situatie tot oplossingsgerichte rapportage

We leggen u graag kort even uit wat een EPA-maatwerkadvies is. Allereerst beginnen we met het in kaart brengen van de 0-situatie, de huidige stand van zaken. Hiervoor verzamelen we allerlei informatie, maar wordt er bijvoorbeeld ook een ‘voorlopig’ energieprestatiecertificaat opgesteld en worden bouwkundige en bouwfysische aspecten in een beknopte omschrijving van uw gebouw vastgelegd. Op basis hiervan kunnen wij de kosten en baten van de voor te stellen verbetermaatregelen bepalen.

Nadat de huidige situatie bekend is, kan gestart worden met het voorstellen voor verbetermaatregelen om de gewenste ambitie te bereiken op het gebied van energiereductie en duurzaamheid, voornamelijk om minimaal energielabel C te behalen. Deze werkzaamheden voeren wij uit met behulp van de EPA-U berekeningsmethodiek.

Door het opzetten van investerings- en exploitatieberekeningen voor verschillende varianten maken wij het u mogelijk een weloverwogen keuze te maken. Wij adviseren en begeleiden u hierin, maar het uiteindelijke besluit voor een variant neemt u.

Met een EPA-U maatwerkadvies verkrijgt u:

  • een helder overzicht van de huidige energieprestatie van een gebouw
  • inzicht in bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen
  • inzicht in het energielabel na het toepassen van geselecteerde verbetermaatregelen
  • inzicht in de kosten, baten en terugverdientijden van deze maatregelen
  • inzicht in de CO2-reductie door het uitvoeren van besparingsmaatregelen
  • een goede basis voor overleg met de gemeente in het kader van de Wet milieubeheer.

De benodigde verbetermaatregelen, duurzaamheidsmaatregelen en installatieconcepten, oftewel het EPA-U maatwerkadvies, worden gepresenteerd in de vorm van een rapportage die wij uiteraard persoonlijk komen toelichten.

Energielabel C verplichting: alleen EPA gecertificeerde adviseurs

Sinds 1 januari 2008 zijn organisaties verplicht bij verkoop, verhuur of oplevering een geldig energielabel voor hun gebouw te overleggen. Per 1 januari 2023 gaat er nog een nieuwe wet van kracht, waarbij elk kantoorgebouw groter dan 100 m2 verplicht een energielabel C moet dragen.

Voor het opstellen van een energielabel bent u verplicht een EPA-gecertificeerde adviseur in te schakelen. Deze gecertificeerde adviseurs zijn de enigen die een energielabel voor utiliteitsgebouwen mogen afgeven. Uiteraard is Willems technisch adviesbureau EPA-gecertificeerd. Wij hebben het benodigde certificaat BRL9500-03, waardoor wij gemachtigd zijn energielabels af te melden bij de overheid. Hoe dit in zijn werk gaat, kunt u lezen op onze pagina energielabel laten opstellen. Wij kunnen u niet alleen helpen bij het verkrijgen van het verplichte energielabel, maar helpen u ook bij het upgraden van het label naar een hoger niveau. Wilt u meer lezen over deze wet, dan verwijzen wij u hier naar de uitleg van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Energiezuinigheid gebouw in één oogopslag: de energiemonitor

Wij willen tenslotte nog even onze energiemonitor onder de aandacht brengen. Want niets is zo leuk als de resultaten van uw besparingsmaatregelen dagelijks in beeld te zien. Wij hebben hiervoor een handige online tool. Loopt er iets uit de pas, dan kunt u direct ingrijpen. Zo houdt u uw energieverbruik voor eens en altijd in de hand.

Meer over onze energiemonitor leest op deze pagina.

Contact

Willems technisch adviesbureau

Visserlaan 7, 6921 WZ Duiven
0316-261560
info@wta-bv.nl
BTW NL009418246B01
KvK 09071897
© 2024 Willems technisch adviesbureau / All rights reserved.