Nieuws

10-11-2020

Verlichting in Arnhemse parkeergarages

Willems gaat net een stapje verder

Twee parkeergarages in Arnhem worden voorzien van nieuwe verlichting. Inmiddels is het aanbestedingstraject afgesloten en gaat ITN uit Ede aan de slag met de grootscheepse operatie, die totaal ongeveer 2.300.000 euro kost. Willems technisch adviesbureau hielp de gemeente Arnhem met het complexe aanbestedingstraject.

We spreken met Wim van Aalten, installatietechnisch beheerder bij de gemeente Arnhem, een gemeente die verduurzaming en energiebesparing hoog in het vaandel heeft staan. Het vervangen en verduurzamen van de aanwezige verlichting in de parkeergarages van Musis en Arnhem Centraal past in de landelijke opgaves uit het SER Energieakkoord, waarin forse energiebesparing wordt voorgeschreven. Willems technisch adviesbureau werd benaderd om dit traject te begeleiden. Wim van Aalten: “Wij hebben vaker zaken gedaan met Willems. Wij vinden het belangrijk om een onafhankelijke partij in te schakelen voor dergelijke operaties. Het werken met Willems verloopt altijd heel prettig. Willems heeft verstand van zaken en voegt een specialisme toe dat wij niet hebben.”

Verduurzaming

Adviseur Antonie van Asselt van Willems technisch adviesbureau was bij het hele traject betrokken. “Om de aanwezige kennis en kunde van marktpartijen volledig te benutten hebben we gekozen voor een aanbesteding van Design, Build en Maintain op basis van een uitgebreid Programma van Eisen”, vertelt Antonie. “Hiervoor hebben we de markt onder de loep genomen en verschillende marktpartijen en referentieprojecten bezocht. De aanbestedingsformats voor het project ontvingen we van De Connectie, de facilitaire dienst van de gemeente Arnhem. Wij hebben een voorselectie, met alle informatie voor de aanbesteding, gedaan en uiteindelijk vier partijen overgehouden voor de gunningsfase. ITN kwam met de beste aanbieding en gaat egaal licht in de garages aanbrengen. In de overeenkomst is meteen tien jaar onderhoud opgenomen.”

Verlichting in Arnhemse parkeergarages

Het ingediende plan werd door Willems kritisch onder de loep genomen en na beoordeling bij ITN geverifieerd. Wim van Aalten: “En precies dan zie je de voordelen van een onafhankelijke adviseur zoals Willems. Ze constateerden onvolkomendheden die in samenspraak met ITN verholpen zijn en zo tijdig ontwerpaanpassingen konden worden doorgevoerd.” De komende maanden worden ongeveer 3.300 armaturen vervangen voor duurzame led-verlichting die ook dimbaar is. Na installatie volgt onderzoek wat de beste afstelling is en hoe de aansturing moet plaatsvinden.

Voor Willems eindigt het niet bij alleen de aanbesteding, zegt Wim van Aalten. “Ook tijdens de installatie en oplevering houdt het bureau een vinger aan de pols. En als we hier klaar zijn, gaan we over naar een volgend project. We zijn zo tevreden dat we Willems gevraagd hebben voor het nieuwe project ‘brandmeldcentrales’. Eveneens in parkeergarages.”

Contact

Willems technisch adviesbureau

Visserlaan 7, 6921 WZ Duiven
0316-261560
info@wta-bv.nl
BTW NL009418246B01
KvK 09071897
© 2021 Willems technisch adviesbureau / All rights reserved.